Mythopolitics in South Asia

The Lifetimes of Powerful Stories

Indian Winters of Discontent: Panelsamtale om bondeopprøret

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Indian Winters of Discontent: Panelsamtale om bondeopprøret

February 16, 2021 @ 14:30 - 16:00

Velkommen til en panelsamtale om jordbrukspolitikk, den bekymringsverdige utviklingen i verdens største demokrati, og solidaritet og motstand.

Med utgangspunkt i de pågående masseprotestene i India inviterer Mythopolitics in South Asia eksperter, aktivister og representanter fra politikken og bøndenes interesseorganisasjoner til en panelsamtale om jordbrukspolitikk, balansen mellom private interesser og offentlig regulering, og hvorvidt vi kan forestille oss en transnasjonal solidaritet mellom bønder i ulike deler av verden.

Lenke til panelsamtalen: https://mf-no.zoom.us/j/68635543400?pwd=Mzl2VTFmaURBTTViOEY1Mno5Zy9wdz09

Panelister

Kenneth Bo Nielsen, førsteamanuensis ved Institutt for Sosialantropologi, UiO

Bikramdeep Singh Pannu, støttespiller i protestene

Indian Resistance Network

Silje L. Einarsen, postdoktor, MF vitenskapelig høyskole

Aled Dilwyn-Fisher, Rødt

Oda Sofie Heien Larsen, SV

Bjørn Gimming, Norges Bondelag

Jens Erik Furulund, Norges Bonde- og Småbrukarlag

Samtalen ledes av Guro W. Samuelsen, postdoktor, MF vitenskapelig høyskole

Bakgrunn

Siden november i fjor har indiske bønder fra delstatene Punjab og Haryana protestert mot tre nye lover som tar mål av seg å reformere den indiske jordbrukssektoren. Statsminister Narendra Modi utstedte lovene sommeren 2020 mens det indiske parlamentet var stengt på grunn av koronapandemien, og de ble vedtatt uten grundig behandling i parlamentet og konsultasjon med bøndenes interesseorganisasjoner. Bøndene hevder at BJP-regjeringens siste lovendringer er første skritt i retning av å avvikle statlige subsidier og innføre en gradvis privatisering av sektoren, noe som har potensiale til å påvirke livene til opp mot to tredjedeler av den indiske befolkningen.

I protest gjennomførte bøndene sammen med arbeiderbevegelsen en av verdenshistoriens største generalstreiker i november 2020. Etter at vedvarende protester i delstatene ikke førte frem ønsket demonstrantene å flytte seg til hovedstaden New Delhi. Da de ikke fikk tillatelse til dette etablerte de midlertidige protestcamper og begynte en sittnedaksjon nær byens grenser. Kulden og de tøffe omstendighetene i vintermånedene har ført til at opp mot to hundre bønder har mistet livet, men på tross av myndighetenes harde linje viser de ikke tegn til å ville gi seg.

Konflikten eskalerte på Indias Republic Day 26. januar da bøndene fikk tillatelse til å gjennomføre en demonstrasjon med traktorer innenfor byens grenser, og det kom til voldelige trefninger mellom demonstranter og politiet. En gruppe med uavklart tilknytning til bondeopprøret klatret opp på det røde fortet i hjertet av Delhi, det fremste symbolet på politisk suverenitet i landet, og plantet det hellige Sikh-flagget Nishan sahib på fortets høyeste tårn. Samtidig holdt bønder og arbeidere protester og demonstrasjoner i bortimot alle Indias delstater til støtte for bøndene i Delhi.

Grunnet den symbolske likheten til opptøyene i Washington DC 6. januar fikk hendelsen raskt merkelappen «India’s Capitol Hill Moment», og i etterkant har situasjonen tilspisset seg videre. Styresmaktene har i dagevis stengt ned internett i områdene hvor protestene finner sted og arrestert og siktet en rekke journalister for ‘oppvigleri’. De bygger også voldsomme barrikader rundt Delhi for å holde demonstrantene ute. De siste dagene har konflikten fått økt internasjonal oppmerksomhet, med støtte fra blant andre popstjernen Rihanna og klimaaktivist Gretha Tunberg. Den indiske regjeringen har kalt kommentarene ‘sensasjonalistiske og uansvarlige’ og iverksatt en storstilt motkampanje i nasjonale og internasjonale medier.

Details

Date:
February 16, 2021
Time:
14:30 - 16:00
Event Category:

Venue

Zoom Webinar

Organizer

Mythopolitics in South Asia

About This Site

This may be a good place to introduce yourself and your site or include some credits.